PARCHMAN FARM PRISON PRAYER - SOME MISSISSIPPI SUNDAY MORNING

Artiest info
Website - bandcamp
 
Label : Glitterbeat
Distr. : Xango
 

De beruchte gevangenis Parchman Farm in Sunflower County, Mississippi, is vooral muzikaal bekend geworden door het gelijknamige nummer van jazzpianist/zanger Mose Allison, ook gecoverd door John Mayall die mij op het spoor bracht. Zoals te verwachten in het racistische zuiden van de V.S. waren en zijn de meeste gevangenen Afro--Amerikanen, beroemde bluesvertolkers als Son House en Bukka White zaten hier ook vast. Producer Ian Brennan (o.a. bekend van Tinariwen) heeft drie jaar zijn best gedaan om toestemming te krijgen voor het opnemen van deze gospelnummers (met dank aan Rien Wisse in Jazzism). Dit soort opnamen zijn natuurlijk eerder verschenen zoals Angola Prisoner’s Blues op Arhoolie en Those Prison Blues van Robert Pete Williams (collector’s item).

Waren die opnames vooral geconcentreerd op de blues, hier betreft het alleen gospelsongs die werden opgenomen tijdens de zondagochtend diensten in de gevangenis. Het zijn volstrekt onbekende namen waaronder ook een anonieme deelnemer. De spirituals zijn soms traditioneel maar meestal voorzien van nieuwe aangepaste teksten. Normaliter ben ik niet zo’n fan van spirituals of gospel misschien met uitzondering van Mahalia Jackson en niet te vergeten Sister Rosetta Tharpe, maar deze pure harte kreten van ongepolijste stemmen snijden diep in de ziel. Neem bijvoorbeeld “I give myself away” van de onbekende pianist/zanger die anoniem wilde blijven, “I give myself away so you can use me” wordt diverse keren herhaald waarna meerdere stemmen invallen, kippenvel ! Ook het Parchman Prison Choir speelt een belangrijke rol met drie bijdragen met eerst C.S. Deloch (73) als leadsinger en later L. Brown (36). En tenslotte met C.S. Deloch en M. Palmer.

Ik schreef over ongepolijste stemmen en daarmee doel ik niet op de vocale kwaliteit want die is er wel degelijk. Aangrijpend is ook het donkere geluid van M. Palmer (60) die “Solve my need” diverse keren uit zijn keel laat gorgelen. Geen vrolijkheid hier maar diepe religieuze gevoelens niet aan eenieder besteed maar als zelfs een overtuigde atheïst als ik onder de indruk is geraakt…… Overigens bevat het album ook een soort religieuze hip hop door J. Robinson (33) en A. Warren (28) “Locked down, mama prays for me” heel apart en geslaagd.

Jan van Leersum.